Tortosa o Tortossa, ciutat consagrada al déu Tor


Segons els criteris de la toponímia mitològica, la ciutat de Tortosa, ciutat, municipi i capital catalana de la comarca del Baix Ebre, hauria estat consagrada al déu solar Tor. Tortosa faria referència a Tor de la Tossa, Tor de Tossa o la Tossa de Tor.

· El concepte tossa, en llengua catalana, designa una elevació del terreny ampla i ondulada. D'altra banda, el seu masculí, tos, designa això mateix i també la part més alta del cap, entre les banyes, d'un animal boví, oví o caprí.

· Pel que fa al terme tor, cal tenir en compte que designa al déu Tor relaciona amb l'animal totèmic del toro o toro brau.

Si analitzem els dos termes conjuntament, tenim que el terme toponímic Tortosa fa referència a una elevació del terreny consagrada a aquesta divinitat o bé a la part més alta del cap, entre les banyes, de la testa del déu Tor.

Pel fet que hi ha altres poblacions dels Països Catalans que inclouen el terme Tossa en la seva toponímia i que fan referència a la definició geogràfica, ens inclinem a pensar que la primera opció és la correcta i que el nom de Tortosa refereix a una població construïda damunt una elevació del terreny i que fou consagrada a la protecció del déu Tor. Aquesta zona, en concret, és plena d'altres topònims que fan referència a tosses, com ara el tossal del Rei, el tossal de la Coscollosa, el tossal d'en Grilló, etc. Sembla que els propers ports muntanyencs de Tortosa-Beseit fan referència a la ciutat i no pas a l'inrevés, pel fet que cap dels pics es diu Tor.

D'altra banda, proposem que l'actual nomenclatura de la ciutat canviï i inclogui la doble s de tossa, atès que en la seva ortografia actual fa referència a tosa, que és l'acció de tondre les ovelles, i no pas a tossa, que seria el terme geogràfic que més li escau.

Altres poblacions dedicades al déu Tor

Es dóna la circumstància que Tor és una divinitat que trobem molt present a la toponímia dels Països Catalans. Així, tenim poblacions catalanes com Tor, La Tor de Querol, Tordera, Torà o Torelló que també devien estar consagrades a aquest popular déu de la mitologia catalana. En aquest enllaç podeu trobar un llistat de totes les poblacions dels Països Catalans protegides per aquesta divinitat.

Què és la toponímia mitològica?

La toponímia mitològica és la ciència que analitza l'origen mitològic del nom de les poblacions i dels llocs. Parteix de la certesa que a l'antigor, en el moment de la seva fundació, una majoria de poblacions i llocs es consagraven a una divinitat protectora. Aquesta ciència fou elaborada per primera vegada i de manera sistemàtica per l'investigador Bel·lònides, l'any 2020.

. #tor #poblacions #divinitats

Comentaris